Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

2.500 απολύσεις μόνο στο δήμο Αθήνας!


Το κύμα των απολύσεων στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη έχει ήδη ξεκινήσει. Εκτός από τους εκατό εργαζόμενους που απολύθηκαν στη χωματερή ετοιμάζονται στο άμεσο διάστημα σχεδόν 2.500 χιλιάδες απολύσεις μόνο στο δήμο της Αθήνας. Πρόκειται για συμβασιούχους που κάλυπταν επί χρόνια πάγιες ανάγκες στη καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς και σε όλες τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι η πλειοψηφία των εργαζόμενων. Εκτός από το κύριο που είναι οι απολύσεις και η ανεργία για όλο αυτό το κόσμο οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους κάτοικους αυτής της πόλης. 2.500 χιλιάδες άνθρωποι λοιπόν άνεργοι στο δήμο Αθήνας και ποιός ξέρει πόσοι στους υπόλοιπους δήμους και στις υπό κατάργηση νομαρχίες.
Μόνη απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικης του μνημόνιου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, και των παλιών και νέων δημάρχων που σκοπός τους είναι να εφαμόσουν αυτή τη πολιτική.
Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο μια πρώτη απάντηση αλλά να τους τρομοκρατήσει όλους αυτούς και τους λακέδες τους στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σταματάνε τους αγώνες στις πιο κρίσιμες περιόδους.

Ακολουθεί το άρθρο της Ελευθεροτυπίας (απ΄όπου και ο πίνακας) που αναφέρεται με λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να συμβεί.

Σφαγή συμβασιούχων στο Δήμο Αθηναίων

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εφιάλτης αρχίζει για τον Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες που προσδοκούν από αυτόν υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής πρόνοιας. Τα κενά που θα προκύψουν είναι αδύνατο να αναπληρωθούν καθώς στους σχετικούς δημοτικούς φορείς υπηρετούν περίπου 2.500 συμβασιούχοι έργου που οδηγούνται στην έξοδο καθώς, όπως δηλώθηκε και επισήμως, μόνο οι 5.200 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνολικά 18 ανεξάρτητους δημοτικούς φορείς, εκ των οποίων κάποιοι προσφέρουν σημαντικό έργο και άλλοι φυτοζωούν ή λειτουργούν ουσιαστικά μόνο για να «τακτοποιούνται» πρόσωπα από το περιβάλλον των δημάρχων στα διοικητικά τους συμβούλια. Βάσει του «Καλλικράτη», οι 18 αυτοί φορείς θα πρέπει να συγχωνευτούν σε δύο ή τρεις -εάν θεωρηθεί ότι και το δημοτικό ραδιόφωνο πρέπει να διατηρήσει αυτοδύναμη παρουσία. Ανάμεσά τους βρίσκονται:

* Το Δημοτικό Βρεφοκομείο που στελεχώνει τους παιδικούς σταθμούς, ενώ μαγειρεύει και το φαγητό για τα δημοτικά συσσίτια. Σε αυτό υπηρετούν 512 συμβασιούχοι σε σύνολο 1.625 υπαλλήλων. Θα χαθεί δηλαδή το 31,5% του δυναμικού του.

* Ο Οργανισμός Νεολαίας Αθλησης που, μεταξύ άλλων, στελεχώνει τα δημοτικά γυμναστήρια και συντηρεί τις παιδικές χαρές θα χάσει 397 υπαλλήλους ή το 43,3% του δυναμικού του.

* Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων θα χάσει 62 συμβασιούχους ή το 67,4%!

* Η Επιχείρηση Μηχανογράφησης θα χάσει το 91,4% ή 330 υπαλλήλους μέσω των οποίων στελέχωνε -καλώς ή κακώς- και άλλες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Αλλοδαπών, τα ΚΕΠ και διάφορα γραφεία που ήθελαν προσωπικό μηχανογράφησης.

* Ο Εθνικός Κήπος χάνει το μισό του προσωπικό (47,2%) ή 25 εργαζομένους.

* Η Δημοτική Ραδιοφωνία (Αθήνα 9,84) χάνει 125 εργαζόμενους με σύμβαση έργου, που είναι το 46,3% της δύναμής της.

* Στα Μουσικά Σύνολα 47 υπάλληλοι (28,3%) είναι συμβασιούχοι και η διάλυση αναμένεται «ηχηρή», καθώς οι μπάντες δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν φύγουν π.χ. όλα τα πνευστά ή όλα τα κρουστά και μείνουν οι υπόλοιποι.

Θεωρητικά όλοι οι δημοτικοί φορείς, εφόσον συγχωνευτούν, θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν προσωπικό από τους μόνιμους που δεν θα είναι διασπαρμένοι σε 18 σημεία. Παραμένει όμως ερώτημα το αν οι 1.113 μόνιμοι του Βρεφοκομείου θα μπορέσουν να βγάλουν την ίδια δουλειά με τους 1.625 που ήταν (μαζί με τους συμβασιούχους), ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποιους από τους 520 μονίμους του ΟΝΑ ή τους 303 του Πολιτισμικού Οργανισμού. Ισως αξιοποιήσουν όμως κάποιους από τους 119 μόνιμους των Μουσικών Συνόλων, για να παίζουν νανουρίσματα στα παιδιά...

Καθαριότητα

Τραγωδία χωρίς κάθαρση απειλείται όμως στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, που εκτελείται όχι από κάποιον φορέα αλλά από την αρμόδια διεύθυνση. Στη διεύθυνση αυτή υπηρετούν 706 συμβασιούχοι (20,5% του συνόλου). Εξ αυτών οι 86 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι 220 δουλεύουν στην αποκομιδή και 400 στον οδοκαθαρισμό. Θεωρητικώς απομένουν 406 μόνιμοι οδηγοί (εάν δεν έχουν αποσυρθεί σε υπηρεσίες γραφείου ή «υψηλών προσώπων») και 1.410 για την αποκομιδή. Με πλήρη εξαφάνιση απειλούνται και τα καροτσάκια του οδοκαθαρισμού, αφού οι 400 συμβασιούχοι είναι το 33,3% του συνόλου στον κλάδο.

Κρίσιμη κατάσταση και στην ταλαίπωρη Διεύθυνση Αλλοδαπών όπου οι 54 από τους 72 υπαλλήλους είναι συμβασιούχοι. Στον αντίποδα, παρελθόν πρέπει να θεωρηθούν οι «πολυτέλειες» στα γραφεία δημάρχου, αντιδημάρχων, Τύπου και δημοσίων σχέσεων, αν και παραμένουν 150 μόνιμοι υπάλληλοι που έως τώρα όμως είχαν άλλους 90 συμβασιούχους να... τραβάνε το ζόρι.

Στις δεκάδες ακόμη υπηρεσίες του δήμου (τεχνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αστυνομία, ληξιαρχεία, κοιμητήρια κ.λπ.) το πρόβλημα αναμένεται μικρότερο, καθώς εργάζονται περίπου 4.000 μόνιμοι και μόλις 300 συμβασιούχοι (για να προκύψει ένα γενικό σύνολο 12.000 ανθρώπων).

Συνέπειες

Δύο χθεσινές ανακοινώσεις του Δήμου Αθηναίων (σ. ΑσΓ: ο οποίος στήριζε και στηρίζει αυτή τη πολτική!) αναφέρονται στις ήδη καταγραφόμενες συνέπειες της απομάκρυνσης συμβασιούχων εργαζομένων. Ο δήμος δικαιολογεί την καθυστέρηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά την πενθήμερη απεργία, στην απόλυση 100 συμβασιούχων από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου κατήγγειλε ότι το δικαστήριο απέρριψε την προσωρινή παραμονή συμβασιούχων με συνέπεια να μη λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας υπερηλίκων της Πατησίων (τζάμπα τα προεκλογικά εγκαίνια Κακλαμάνη...), το Πολυκέντρο για ΑΜΕΑ Κολοκυνθούς (άραγε όταν το εγκαινίαζε ο Κακλαμάνης προεκλογικά δεν ήξερε τι θα συμβεί;) και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο. Οι υπόλοιπες δομές και οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν με τη βοήθεια εθελοντών.

πηγή: Αντιγειτονιές, Ελευθεροτυπία

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το τέλος του κοινωνικού κράτους !!!


Η τρίτη φάση της νεοφιλελεύθερης πασοκικής επιδρομής (Μνημόνιο 3 το αποκαλούν τα Μέσα Μαζικής Ενσωμάτωσης) σηματοδοτεί την εξολόθρευση των τελευταίων ψηγμάτων κοινωνικού κράτους και την εκποίηση κάθε μορφής δημόσιου πλούτου (εταιρείες, υποδομές, φυσικοί πόροι, γη).

Όπως σε κάθε φάση της επίθεσης το πρώτο βήμα έχει να κάνει με την επικοινωνιακή διαχείριση του «λαϊκού αισθήματος», έτσι και τώρα επιστρατεύονται τα μαθηματικά του τρόμου και οι γκεμπελισμοί του... νηπιαγωγείου.

Οι εμπεδωμένοι μύθοι και η δαιμονοποίηση του δημοσίου, ως πρακτική των τελευταίων χρόνων, κλιμακώνονται στο μέγιστο βαθμο.

 Οι μύθοι του «κακού δημοσίου»

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στη συστηματική δαιμονοποίηση του δημοσίου, θα ασχοληθούμε με τους τέσσερις μύθους που χρησιμοποιούνται κατά κόρον προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να δεχτούν ως λύτρωση την κατάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων ενός κουτσού κοινωνικού κράτους.



«Το δημόσιο είναι τεράστιο»

Ο αριθμός των Δ.Υ. ήταν πάντα γνωστός για έναν απλούστατο λόγο: τον ετήσιο προϋπολογισμό όπου καταγράφονται αναλυτικά τα λειτουργικά κόστη του κράτους. Έπρεπε να στήσουν ολόκληρο πανηγύρι με την περιβόητη ηλεκτρονική απογραφή (μέσα στο κατακαλόκαιρο και εν μέσω αλλεπάλληλων προβλημάτων) για να ανακαλύψουν ότι αυτό που ήδη γνωρίζαμε ήταν... ορθό (σ.σ. τα στοιχεία του υπ.εσ. για το τελευταίο εξάμηνο του 2009 ανέφεραν 689.966 και η απογραφή 679.571, με την ελαχιστότατη απόκλιση των 10.000 υπαλλήλων να εξηγείται απόλυτα από τις ενδιάμεσες συνταξιοδοτήσεις). Βάλτε ότι μέσα σε αυτούς συνυπολογίζονται στρατιωτικοί, ιερωμένοι και όλοι οι ιδιώτες που έχουν πληρώνονται για κάποιες υπηρεσίες τους προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ. Εννοείται ότι το επικοινωνιακό πυροτέχνημα ήταν... άσφαιρο, αλλά λίγη σημασία είχε αυτό, καθώς την αλήθεια τη γνώριζαν πάντα. Πες-πες, κάτι θα μείνει. Δε χρειάστηκε καν να τοποθετηθεί η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Το έκαναν οι εφημερίδες και ο ΕΒΕΑ, επιμένοντας στον προαπογραφικό μύθο και συνεχίζοντας να βιάζουν την πραγματικότητα. Άλλωστε για την κυβέρνηση ο επόμενος στόχος είχε διαμορφωθεί ήδη από το καλοκαίρι: οι ΔΕΚΟ (των οποίων η «ηλεκτρονική απογραφή» ακόμη εκκρεμεί). Η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου τόσο της Ευρωζώνης όσο και την ΕΕ των 27. Ο μύθος όμως του υπέρογκου (αριθμητικά) δημοσίου, καλά κρατεί...





Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα -υποτίθεται- δεν έχει να κάνει τόσο με τον αριθμό των υπαλλήλων, όσο με το κόστος του δημοσίου. Και με αυτό προχωρούμε στο δεύτερο μύθο...

«Το δημόσιο είναι ακριβό»

Λίπη, ξίγκια και λοιπά... χοληστερινικά στα άκρως χολερικά σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων και των ενσωματωμένων δημοσιογράφων, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση του δημόσιου τομέα στις κρατικές δαπάνες. Αξιοπρόσεκτη η προτεινόμενη λιποαναρρόφηση που βασίζεται στα ίδια ακριβώς (σ.σ. υποθέτω από άγνωστης ταυτότητας διατροφολόγους) «επιστημονικά» δεδομένα, ότι το δημόσιο είναι κατά 30% υπέρβαρο: η ίδια παραφιλολογία από το Μάνο έως τον Παπαδόπουλο και μόνο ο γνωστός για τον, ανάλογο με το παρουσιαστικό του, ογκώδη λόγο του, Θ. Πάγκαλος, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί άχρηστα τα δύο τρίτα του δημόσιου τομέα!

Δε θα σταθώ στα φαιδρά που ακούγονται σε όλες τις ραδιοσυχνότητες και τις τηλεοπτικές συχνότητες (σ.σ. έχουν φτάσει στο σημείο να εξισώνουν τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού με τις πληρωμές του δημοσίου, χωρίς να κοκκινίζει το μάγουλό τους). Θα επιμείνω όμως στην συντονισμένη ξετσιπωσιά του «30%», την οποία επαναλαμβάνουν εν χορώ πολιτικοί του πασοκικού περιβάλλοντος (δηλ. Μάνος, Ανδριανόπουλος, Μπακογιάννη, Παπαδόπουλος κ.λπ.). Τα παρακάτω διαγράμματα του ΟΟΣΑ μιλούν από μόνα τους σχετικά με την ελληνική περίπτωση, η οποία -σύμφωνα με τους πολιτικούς μας πατρώνες- αποτελεί εξαίρεση στη διεθνή καπιταλιστική χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς ειδικά για τους «διεφθαρμένους Έλληνες» η κρίση χρέους ωφείλεται στις «υπέρογκες δημόσιες δαπάνες».



ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Συνολικές Δημόσιες Δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ: Όχι μόνο δεν βρισκόμαστε στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά από την «εκσυγχρονιστική εποχή» (Σημίτη) οι συνολικές δαπάνες παραμένουν σταθερές σε σχέση με το ΑΕΠ (Πηγή: ΟΟΣΑ)







ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Κοινωνικές Δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ: Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ υστερώντας σαφέστατα στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες σε σχέση με τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης (Πηγή: ΟΟΣΑ, 2005).







ΠΙΝΑΚΑΣ 3 Δαπάνες Υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ: Ακόμη και οι ΗΠΑ (7,3%) έχουν μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη στον τομέα της υγείας από την Ελλάδα (5,8%), η οποία υστερεί σε σχέση με όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αντιθέτως, η αυξημένη ιδιωτική δαπάνη (κορυφαία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) υποδεικνύει την άμεση αναγκαιότητα στη βελτίωση και επαύξηση των δημοσίων υπηρεσιών (Πηγή: ΟΟΣΑ, 2007).

«Το δημόσιο είναι κομματικό»

Πράγματι. Το δημόσιο είναι κομματικό. Ολοσδιόλου. Όχι όμως για τους λόγους που πλασάρουν τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης. Δεν είναι μισό εκατομμύριο Δ.Υ. τρόφιμοι των βουλευτικών γραφείων, ούτε θαμώνες των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων εξουσίας. Πολλοί από αυτούς είναι. Αρκετές χιλιάδες έχουν προσφύγει στον κομματάρχη του χωριού τους για να διαπράξουν το έγκλημα της... αναζήτησης ασφαλούς εργασίας. Εκείνοι που σίγουρα όμως αποτελούν προϊόντα του κομματικού σωλήνα είναι οι διοικητές τους, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και οι αντιπρόσωποί τους στα (εξουσιαστικά) συνδικαλιστικά όργανα. Τα πιο σάπια εκκρίματα της πυώδους αστικής εξουσίας. Κι αυτοί δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Δεν πρόκειται καν να χάσουν τα προνόμια της καρέκλας τους.

Εδώ και μία δεκαπενταετία, οι ηγεμόνες αυτού του τόπου μάς έχουν φάει τα αυτιά με την επανάσταση του ΑΣΕΠ. Ένα πράγματι διαφανές (για μία μεγάλη μάζα προσλαμβανομένων) συμβούλιο, του οποίου η δραστηριότητα επεκτείνεται και στους συμβασιούχους υπαλλήλους του δημοσίου. Το πνευματικό παιδί του ΠΑΣΟΚ έχει επιβλέψει τις προσλήψεις περίπου 300.000 μόνιμων, τακτικών και εποχικών υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Για πάνω από δέκα χρόνια, όλες οι υπαλληλικές θέσεις (εκτός διοικητών και κάποιων εκτάκτων και συμβασιούχων) καταλαμβάνονται ή όχι μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ; Τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες και το ξέχασαν έως και οι πνευματικοί πατέρες του; Πώς ανακάλυψαν οι γιαλατζί σοσιαλδημοκράτες ότι το δημόσιο έχει καταληφθεί από κομματικούς αργόμισθους; Κι αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχουν παραπεμφθεί τόσο όσοι διοικούν και υπηρετούν τον ΑΣΕΠ όσο και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι για απάτη κατ’ εξακολούθηση; Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Το ΠΑΣΟΚ (και από δίπλα η ΝΔ, το ΛαΟΣ, το ΔηΑρι και η ντορική Δήσυ) καθώς και οι μιντιακές τους υπηρέτριες έχουν βαλθεί να σας πείσουν ότι Δ.Υ. συνεπάγεται αποκλειστικά και μόνο κομματική πρόσληψη. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουν.

Κι ας δεχτούμε χάρην καφενειακής κουβεντούλας ότι το δημόσιο έχει όντως κατακλυστεί από κομματικούς καρεκλοκένταυρους. Ποιο το πλάνο της κυβέρνησης στην αναζήτηση αυτών των ανήθικων, άχρηστων και οικονομικά επιζήμιων στοιχείων (ανεξαρτήτως γαλαζοπράσινης -και ειδικά πράσινης- απόχρωσης); Ποια η μέριμνα για την τιμωρία τους με δυσμενή απόσπαση/μετάθεση, χρηματική ποινή ή ακόμη και οριστική απόλυση; Μήπως ο κάθε υπουργός του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να κουβαλάει μαζί του όπου πάει όλους τους τελειωμένους/συνταξιούχους/άεργους κομματικούς κολλητούς του (βλ. π.χ. Χρυσοχοϊδη με την παρέα του πρώην μπάτσου Νασιάκου και πρώην δικαστικού Διώτη στο υπ. ανάπτυξης); Κι άλλες ρητορικές ερωτήσεις...

Και μία άσκηση για εκείνους που γοητεύονται από την ιδέα της ορθολογικής απόσπασης και ακόμη πιο ορθολογικής απόλυσης των «αργόμισθων»: Μαντέψτε με ποια κριτήρια θα γίνουν οι αποσπάσεις (ή και απολύσεις). Ποιοι θα αποσπαστούν κι από αυτούς ποιοι για τις χειρότερες θέσεις στις πιο απομακρυσμένες υπηρεσίες; Δε θέλει και μεγάλη φαντασία. Κριτική ικανότητα και μνήμη μόνο.

«Οι ΔΕΚΟ είναι ελλειμματικές»

It’ elementary my dear Watson!

Τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα των ΔΕΚΟ δεν τις πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση αλλά ο πολίτης, μέσω των τιμολόγησης των υπηρεσιών τους. Το κράτος τις επιχορηγεί, όπως επιχορηγεί οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία (π.χ. Ολυμπιακή) για συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές (π.χ. φθηνή ηλ. ενέργεια στις επιχειρήσεις, εισητήρια στους κατοίκους της παραμεθωρίου κ.λπ.). Οι ΔΕΚΟ δεν είναι ούτε νοσοκομεία, ούτε πανεπιστήμια, ούτε η αστυνομία και ο στρατός, που ως δωρεάν παροχές και λειτουργικές μονάδες του κράτους υπάγονται απευθείας σε αυτό. Το να περιληφθούν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αποτελεί μία από τις καραμπινάτες απάτες, στις οποίες μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια θα ισοδυναμούσε με το να περιληφθούν τα ελλείμματα της Aegean σε εκείνα του κράτους, λόγω των επιδοτούμενων δρομολογίων στα νησιά! Πρόκειται για μία ακόμη ελληνική πρωτοτυπία (διά χειρός ΓΑΠ). Επιπροσθέτως, το ΠΑΣΟΚ επένδυσε πάνω στη διακομματική (σ.σ. Σημίτη και Καραμανλή) πρακτική με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τα οποία εκτοξεύονταν από το γεγονός ότι το κράτος δεν απέδιδε τις υποχρεώσεις του προς αυτές (προκειμένου τη μείωση των εμφανιζόμενων δαπανών στον προϋπολογισμό) επιβάλλοντάς τους την κάλυψη των χρεών με τραπεζικό δανεισμό, με σκοπό τόσο να στηρίξει το παραπλανητικό επιχείρημα «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι», όσο όμως και να ολοκληρώσει -με το μικρότερο δυνατόν πολιτικό κόστος- την πολιτική ξεπουλήματος των δημοσίων υπηρεσιών σε διαπλεκόμενους ιδιώτες.

Όμως δεν είναι αυτή η ουσία, αλλά αυτός καθεαυτός ο κοινωνικός ρόλος των ΔΕΚΟ. Όταν θες να έχεις φθηνό εισητήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προσιτό τιμολόγιο ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά δεν βάζεις πρώτη προτεραιότητα την κερδοφορία των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Όταν ανεβάζεις το εισητήριο στα ΜΜΜ κατά 50% προκειμένου να κάνεις την ΕΘΕΛ κερδοφόρα (σ.σ. σιγά την οικονομική διάνοια) αποφασίζεις ότι οι μεταφορές δεν αποτελούν αγαθό κοινής ωφέλειας. Τόσο απλά. Η μονομερής ανάγνωση (σ.σ. ηθελημένη όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της προηγούμενης παραγραφου) των ελλειμμάτων οδηγεί, με τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μειώσεις τις δαπάνες κάθετα ή και να αυξήσεις τα έσοδα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες στις ΔΕΚΟ δεν πρέπει να εξορθολογιστούν. Όχι όμως με αυτοσκοπό την κερδοφορία, αλλά τις καλύτερες υπηρεσίες. Είδατε κάποια ανάλογη πρόνοια στο σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ; Για το γεγονός ότι η Δυτική Πελοπόννησος δεν έχει εν έτει 2010 σιδηροδρομική σύνδεση φταίνε οι αποδοχές των μηχανοδηγών; Ή μήπως τα ΑΜΕΑ που πλέον δεν τυγχάνουν μειωμένου εισητηρίου «τα έφαγαν» μαζί με τον Πάγκαλο;

Με δεδομένο το επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα μας, η ανάγνωση του Πίνακα 2 παραπάνω δημιουργεί θλίψη. Κι όμως, υποσχέθηκαν περικοπές. Περικοπές δρομολογίων (στις ακριτικές περιοχές), περικοπές μισθών (οριζόντιες), περικοπές δαπανών (γενικά και αόριστα). Το μόνο που αυξάνεται είναι το τιμολόγιο. Οι ΔΕΚΟ δεν είναι ελλειμματικές, γιατί και ο όρος από μόνος του είναι βλακώδης (σ.σ. αν ήταν απλώς κερδοφόρες ενδεχομένως δε θα ήταν κοινωφελείς). Οι ΔΕΚΟ, αποφασίστηκε, απλώς να εξαφανιστούν!
.


"

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ-ΣΦΑΓΕΙΟ 85 ΔΙΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ!

altΝΑ ΚΥΡΗΞΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ! ΕΜΕΙΣ;



Ολοκληρώθηκαν σε επίπεδο υπουργών οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΔΝΤ και Ιρλανδίας για το πακέτο ''στήριξης'' (στην ουσία πακέτο ''σφαγείο'') ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα θα έχει κλείσει με την έγκριση του δανείου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως είχε γίνει γνωστό από πηγές στις Βρυξέλλες, η Ιρλανδία και οι τεχνοκράτες της ΕΕ είχαν φτάσει σε καταρχήν συμφωνία για τις βασικές γραμμές του σχεδίου, το οποίο προορίζεται για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα που απειλεί να συμπαρασύρει και την οικονομία της χώρας.

Στις 14:00 συνήλθε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες το Eurogroup για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να εγκρίνει το σχέδιο ενώ προγραμματιζόταν και η συνεδρίαση του Ecofin. Περισσότερες από δέκα χώρες ανέφεραν ότι θα καταβάλουν τη συνεισφορά τους στο μηχανισμό, μεταξύ τους η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, κατά το Associated Press.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιβεβαίωνε ότι η συμφωνία θα έκλεινε την Κυριακή και ότι μέσα στην ημέρα θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για την εγκρίνει.

Πάντως η κυβέρνηση προσπάθησε να διαψεύσει την πληροφορία που μετέδωσε ο Τύπος για επιτόκιο δανεισμού ύψους 6,7% για εννέα έτη. Ο υπουργός Επικοινωνιών Ίμον Ράιαν υπογράμμισε πάντως ότι το ύψος του επιτοκίου που αναφέρθηκε είναι ανακριβές και ότι αυτό «κατατρόμαξε τους πολίτες». Πρόσθεσε πάντως ότι θα κινηθεί κοντά στο 5,2% με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα.

Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, το Σάββατο με πρωτοβουλία των συνδικάτων εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο διάσωσης που θεωρούν καταστροφικό για τη χώρα. Ζήτησαν να κηρύξει η χώρα πτώχευση έναντι των πιστωτών της. Όπως υπογράμμισε ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

"

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ!

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ 30% ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!

Η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς καταργεί τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία με το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Υπουργός Εργασίας κα Λ. Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας προβλέπει κατά λέξη ότι «οι όροι της προσφυγής και η όλη διαδικασία καθορίζονται με τη συνομολόγηση σχετικών ρητρών στις Συλλογικές Συμβάσεις ή, σε περίπτωση που δεν συνομολογήθηκαν τέτοιες ρήτρες, με κοινή συμφωνία των μερών που διαπραγματεύονται».
"

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αποφάσεις συνάντησης της Πρωτοβουλίας Κέρκυρας 24/11/2010

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων Κέρκυρας ενάντια στα νέα μέτρα συναντήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Έγινε πλούσια συζήτηση πάνω στα ζητήματα:

- Στέγαση Φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: στέρηση του δικαιώματος για όλους τους φοιτητές, αγώνας που αναπτύχθηκε, συμπεράσματα.

- Τρομονόμος: εφαρμογή του στη Λάρισα με τις διώξεις μαθητών-φοιτητών (βλ. και ανάρτηση με τίτλο: "ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ – ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ")

- Επίθεση εναντίον μετανάστη: (βλ. και ανάρτηση με τίτλο: "Δολοφονική επίθεση σε κούρδο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα: Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό κατηγορούμενου «αγανακτισμένου» πολίτη").

Επίσης, η Πρωτοβουλία αποφάσισε:

1. Τη διοργάνωση εκδήλωσης - συζήτησης με θέμα τους αγώνες που γίνονται αυτή τη στιγμή Πανευρωπαϊκά, τους αγώνες που έγιναν και στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα και βεβαίως τους αγώνες που έρχονται, τους αγώνες που θα κάνουμε. Την προετοιμασία βίντεο σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, τη δημιουργία και διακίνηση μικρής αφίσας και κειμένου για τη γνωστοποίηση της εκδήλωσης. Σκοπός μας είναι η εκδήλωση να παρακινήσει, να βοηθήσει, να στηρίξει την αγωνιστική κατεύθυνση, όπως αυτή μπορεί και πρέπει να εκφραστεί στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκεμβρίου.

2. Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 20.00, όπου και θα συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειές μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ – ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 1μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στις 9 Δεκέμβρη, δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, οι 11 ανήλικοι της Λάρισας, με το ίδιο αρχικό κατηγορητήριο, βασισμένο στις διατάξεις του «τρομονόμου».
Ήταν 8 Δεκέμβρη του 2008, όταν μετά την πορεία με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έγιναν συλλήψεις 19 νέων από τους οποίους, οι 11 ήταν ανήλικοι μαθητές/ριες,οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος και αποφάνθηκε ότι αποτελούν το… νέο αίμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.
Το κατηγορητήριο βαρύτατο και ανυπόστατο, βασισμένο στη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης και μόνο στις –πανομοιότυπες- καταθέσεις των αστυνομικών, χωρίς προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και πράξης. Μερικές από τις κατηγορίες που αποδίδονται είναι ότι: «….συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών……. η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, με τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»

Λίγες μέρες νωρίτερα στις 1 Δεκέμβρη, δικάζονται οι τέσσερις φοιτητές, που συνελήφθησαν , στις 11/2/2009, στη στάση του λεωφορείου των ΤΕΙ, ως ύποπτοι λόγω εμφάνισης, με «ακράδαντο» στοιχείο ενοχής το ότι ήταν κοντά στη λαϊκή, όπου είχαν μοιραστεί τα τρόφιμα, μετά από απαλλοτρίωση σούπερ μαρκετ της Λάρισας. Για τους νέους αυτούς η κατηγορία είναι «ληστρική κλοπή κατά συναυτουργία», που μόνο σε συμμορίες ληστών αποδίδεται, παρ’ όλο που δεν υπήρξε καμία ταυτοποίηση κατηγορουμένων και δραστών και ούτε μήνυση λόγω της ευτελούς αξίας των εμπορευμάτων.
Τα δύο αυτά γεγονότα εντάσσονταν στο κλίμα καταστολής με στόχο την τρομοκράτηση της νεολαίας που είχε βγει την περίοδο εκείνη δυναμικά στο προσκήνιο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που πυροδότησε το μεγαλύτερο εξεγερτικό γεγονός από την εποχή της μεταπολίτευσης.
Το «πείραμα» της Λάρισας δυναμιτίζει τα θεμέλια ενός «κράτους δικαίου», συνιστά ένα πολύ σοβαρό κρούσμα αυταρχισμού και θεσμικής εκτροπής και η πρώτη εφαρμογή του τρομονόμου, εισάγει πιλοτικά στην κοινωνική πραγματικότητα το ενδεχόμενο ευρείας παρανομίας της κοινωνικοπολιτικής δράσης.
Οι τωρινές δίκες θα αποτελέσουν μια πρόβα τζενεράλε, για τον ολοκληρωτισμό που θέλουν να επιβάλλουν, ώστε να θωρακίσουν το σύστημα από τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, εξαιτίας του νέου μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει με τις πολιτικές τους κυβέρνηση, Τρόικα, κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι.
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ:
Τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ γιατί αύριο θα είμαστε οι επόμενοι στόχοι, όταν θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα διεκδικούμε…. και θα βαφτιζόμαστε «τρομοκράτες» για να μας κρατούν τρομοκρατημένους
Τους ΓΟΝΕΙΣ γιατί οι νέοι που στιγματίζονται ως τρομοκράτες, είναι ή θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μας
Την ΝΕΟΛΑΙΑ γιατί σήμερα διώκουν τους συμμαθητές μας, επειδή θέλουν να παραιτηθούμε από τα όνειρα μας και να σκύψουμε το κεφάλι
γι’ αυτό:
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ» ΘΕΑΤΕΣ
ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
γιατί:
Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι
ΑΛΛΑ δίκαιοι και αναγκαίοι

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες
http://protobouliapoliton.blogspot.com/
Ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμμετοχής στη συγκέντρωση μπορούν να αποστέλονται στο

«Παρέλυσε» η Πορτογαλία από την γενική απεργία


«Η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ» στην ιστορία της Πορτογαλίας, ήταν η γενική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κύριου συνδικάτου UGT, Τζοάο Προένσα. «Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988», όταν έγινε η τελευταία γενική απεργία στη χώρα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές. Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.
«Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κινητοποίηση είναι ακόμη πιο μεγάλη και από τις απεργίες που γίνονται μεμονωμένα σε τομείς και δεν αφορά μόνον το δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό», σημείωσε ο Προένσα. Σε μια πρώτη δήλωση που έκανε λίγο μετά τις 13:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος), η υπουργός Εργασίας Χελένα Αντρέ χαρακτήρισε «πολύ περιορισμένη» την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, διευκρινίζοντας ότι στη δήλωσή της αυτή «στηρίζεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μειώθηκε». Σύμφωνα με την υπουργό, ο τομέας «που επηρεάστηκε πιο πολύ» από τη γενική απεργία είναι αυτός των μεταφορών.
Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε το Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

πηγή: alterthess

Δολοφονική επίθεση σε κούρδο μετανάστη στην Ηγουμενίτσα

Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό κατηγορούμενου «αγανακτισμένου» πολίτη

Δολοφονική επίθεση από «αγανακτισμένο πολίτη» δέχτηκαν στις 10 Νοεμβρίου τέσσερις μετανάστες στην Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να δεχτεί σφαίρα στα γεννητικά του όργανα και τελικά να ακρωτηριαστεί. Η σύλληψη του δράστη και η εκδίκαση της υπόθεσής του χθες, Δευτέρα, «συγκίνησε» τη Χρυσή Αυγή, μέλη της οποίας βρέθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, προπυλακίζοντας τους μάρτυρες και μη επιτρέποντάς τους τελικά να καταθέσουν ενώπιον του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η κ. Νατάσα Πέρδικα, μέλος της Επιτροπής για τους Μετανάστες της Ηγουμενίτσας στο tvxs.gr, στις 10 Νοεμβρίου, 4 μετανάστες ενώ περπατούσαν στην Εγνατία οδό, δέχτηκαν επίθεση με όπλο από «αγανακτισμένο πολίτη». Εννιά σφαίρες εκτοξεύτηκαν έναντιον τους, με αποτέλεσμα μία από αυτές να πετύχει τον έναν στα γεννητικά του όργανα. Ο 23 Κούρδος μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο και τελικά ακρωτηριάστηκε.

Ο αδερφός του μετανάστη που διαμένει στα Χανιά και δραστηριοποιείται στα μεταναστευτικά ζητήματα αποφάσισε να κινήσει νομικά το θέμα, πείθοντας και τους υπόλοιπους. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός κατοίκου της περιοχής, τον οποίο είχε αναγνωρίσει ένας από τους μάρτυρες του περιστατικού και σε βάρος του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Οι κατηγορίες σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας. Κρίθηκε προφυλακιστέος και σήμερα μεταφέρθηκε στο Τμήμα Μεταγάγων.

Ωστόσο, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, και ενώ οι τρεις μάρτυρες μετέβαιναν στον εισαγγελέα για να καταθεσουν, ήρθαν αντιμέτωποι έξω από το δικαστικό μέγαρο με μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι τελευταίοι είχαν καταφτάσει με 2 πούλμαν, αποκλείοντας τη γύρω περιοχή. Όπως εξηγεί η κ. Πέρδικα, όταν 2 μέλη της Επιτροπής για τους Μετανάστες προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μάρτυρες εντός του μεγάρου, τα μέλη της Χρυσής Αυγής τους επιτέθηκαν με ρόπαλα. Ο ένας εξ αυτών τραυματίστηκε, επικράτησε πανικός και τελικά φυγαδεύτηκαν στην αστυνομία. Αρχικά, η αστυνομία αρνήθηκε να προστατεύσει τους μετανάστες, με το επιχείρημα ότι δεν υπόκεινται στην αρμοδιότητά της. Τελικά, κρατήθηκαν στην αστυνομία και κατέθεσαν γραπτώς στον εισαγγελέα.

Αυτή τη στιγμή, και οι 4 μετανάστες - οι 3 μάρτυρες και ο τραυματίας - φυλάσσονται από μέλη της Επιτροπής. Την υπεράσπιση του θύματος έχει αναλάβει η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ.

Πρόκειται για το σοβαρότερο ρατσιστικό κρούσμα που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Συχνά κατάγραφονται στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και στο νοσοκομείο της περιοχής περιστατικά ξυλοδραμών μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι οποίοι μεταφέρονται με σπασμένα χέρια και πόδια. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, «παρόλο που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Ηγουμενίτσας έχει αγκαλιάσει τους μετανάστες δίνοντάς τους φαγητό, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στάση αστυνομίας, λιμενικού σώματος και μιας μερίδας κόσμου παραμένει προκλητική: συνεχείς και απροκάλυπτοι ξυλοδαρμοί στο λιμάνι που πολλές φορές καταλήγουν στο νοσοκομείο, εγκλεισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλών ανθρώπων σε μικρό χώρο με στοιχειώδη τροφή και αρκετή τρομοκρατία στην ασφάλεια Ηγουμενίτσας και σε κρατητήρια χωριών της Μουργκάνας, ενώ τελευταία είχε δώσει το παρόν διαδυκτιακά ένας νεοσύστατος πυρήνας της Χρυσής Αυγής».

Η Επιτροπή προγραμματίζει κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες σχετικά με το ζήτημα, με στόχο να δοθεί διάσταση και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη της περιοχής.


πηγή: http://tvxs.gr/news

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ (16% - 40%) ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!

"Η Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ!
Η γνωστή πρόβλεψη του Μνημονίου για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων αλλά και αυτής ακόμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αποτελεί ίσως την κομβικότερη από όλες τις προβλέψεις του!

Η πρόβλεψη αυτή ενσωματώθηκε στο N. 3845/2010 ('Μέτρα εφαρμογής μηχανισμού στήριξης ελλην.οικονομίας από το Δ.Ν.Τ'), παράρτημα του οποίου αποτελεί το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2, προβλέπονται τα εξής: «Οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής».
"

Για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη!

Γνωρίζουν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ότι ο ρόλος τους αποκαλύπτεται διαρκώς. Νοιώθουν πλέον και τις πιέσεις των εργαζομένων να εντείνονται. Και αναγκάζονται να κάνουν κινήσεις διαφυγής προκειμένου να αποδείξουν τις δήθεν αγωνιστικές τους διαθέσεις. Τέτοια κίνηση είναι και η κήρυξη της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη.

Η απεργία που κηρύχτηκε δύο μήνες νωρίτερα «για τα μάτια του κόσμου» και που, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ πολύ θα ήθελε να την ακυρώσει ή, τέλος πάντων, να την αποφορτίσει από τη βαρύτητα που -εκ των πραγμάτων- παίρνει και να την μετατρέψει σε μία ακόμη άσφαιρη τουφεκιά. Σαν αυτό που επιδιώκει να δώσει και στην τρίωρη παναττική (!!!) στάση εργασίας (12:00 - 15:00) που συναποφάσισε με την ΑΔΕΔΥ για τις 25 Νοέμβρη.Ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να στοχεύουν στο ακριβώς αντίθετο: να πάρει η απεργία αυτή όσο πιο μαζικά χαρακτηριστικά μπορεί. Να αποτελέσει ένα γεγονός εφάμιλλο της απεργίας στις 5 του Μάη. Να αναδείξει την πλατιά και ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής. Και να αποτελέσει την έναρξη ενός νέου γύρου αντίστασης και πάλης.Στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, αλλά και στους χώρους που δρα και κινείται η νεολαία, με πρώτα και κύρια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η προετοιμασία της απεργίας πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ!

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΙΔΙΟΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ!

Η απαγόρευση του συνδικαλισμού, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις που θα προσεγγίζουν τα Κινέζικα πρότυπα άρχισαν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα!

Έχουν εγκαινιαστεί από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην προβλήτα των εμπορευματοκιβωτίων που ελέγχει η Κινέζικη εταιρεία!

Συγκεκριμένα η Cosco δεν δέχεται να συνομολογήσει για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρεία κανονισμό Εργασίας(!), δεν επιτρέπει την δημιουργία Σωματείου (!), δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου (!), δεν πληρώνει υπερωρίες τις οποίες θεωρεί προσφορά στην εταιρεία, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν μεσαιωνικές ατομικές συμβάσεις, όσοι δουλεύουν εκ περιτροπής εργασία υπογράφουν συμβάσεις μιας μέρας (!) και όλοι παίρνουν μισθούς πείνας.

Η Κυβέρνηση, παρ’ ότι η Cosco παραβιάζει κατάφωρα ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία, παριστάνει τον ΚΙΝΕΖΟ και αντίθετα εκθειάζει την Κινέζικη παρουσία στη χώρα και τις νέες Κινέζικες «επενδύσεις» που καταφθάνουν!

Την ίδια ώρα επίσης η Τράπεζα Πειραιώς σκέφτεται να εφαρμόσει με έξυπνο τρόπο τις αντεργατικές προδιαγραφές της Κίνας.

Ενόψει συγχωνεύσεων και εξαγορών στον Τραπεζιτικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να προχωρήσει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να συναινέσει, σε ένα τριετές σχέδιο «εθελούσιας εξόδου» όπου η Τράπεζα θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές και το 40% των απολαβών των εργαζομένων που θα «δεχθούν» να αποχωρήσουν για τρία χρόνια (40% τα δυο πρώτα, 50% τον τρίτο).

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ιδιόμορφες άλλα πραγματικές «απολύσεις» προς μελλοντική συνταξιοδότηση (θα δεχθούν το βάρος τα ταμεία;) οι οποίες επικαλύπτονται με «χρυσόσκονη»!

ΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ!


Προς πληρέστερη ενημέρωση  παραθέτουμε τα δύο εξαιρετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Μπάμπη Αγρολάμπου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (21/11) και της Χριστίνας Κοψίνη από την Κυριακάτικη Καθημερινή (21/11)



Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Μπάμπη Αγρολάμπου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (21/11)

Εργασιακός μεσαίωνας στο λιμάνι


Τι γίνεται πίσω από τις πύλες του Νέου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco;

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Οπου κι αν θέσει κανείς το ερώτημα, απάντηση δεν παίρνει. Από τις αρχές Ιουνίου που η εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙ πέρασε στην ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα, για τους εργαζόμενους το Ικόνιο παραπέμπει σε επαρχία της Κίνας. Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας δεν διέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της Cosco περιλαμβάνει 13 όρους που απαντώνται στο κινεζικό μοντέλο εργασίας.

1. Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδικευτοι εργάτες.

2. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου.

3. Η εργασία είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο συνεχές ή σπαστό. Η υπέρβαση του ωραρίου λογίζεται ως οικειοθελής προσφορά, εκτός κι αν υπάρχει γραπτή εντολή διευθυντή.

4. Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα. Στο ημερομίσθιο περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας.

5. Στην αμοιβή περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι, τέλη κ.λπ.

6. Οι εργαζόμενοι, παρότι έχουν ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

7. Οποιεσδήποτε παροχές (bonus), εναπόκεινται στη διοίκηση (από ελευθεριότητα όπως αναφέρεται) και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.

8. Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες σε διάστημα ενός έτους.

9. Αν η εταιρεία επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αυτή η στάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή.

10. Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή.

11. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, που από την ανάλυση των όρων παραπέμπει σε όρκο σιωπής.

12. Στα θέματα αδειών, η εταιρεία πρωτοτυπεί και παραπέμπει στην εργατική νομοθεσία.

13. Για τις διαφορές αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Αθήνας και όχι του Πειραιά.

Πώς λειτουργεί στην πράξη το κινεζικό μοντέλο; Στο ΣΕΜΠΟ της Cosco εργάζονται 300 χειριστές μηχανημάτων και εργατοτεχνίτες και 50 διοικητικοί. Το ωράριο των εργατοτεχνιτών είναι σπαστό. Κανείς δεν γράφει υπερωρία και όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. και πέντε υπεργολάβων.

Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Τέσσερις καταγγελίες εξετάζονται από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον περασμένο μήνα, αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 30 Αυγούστου 2010 το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) έχει απευθυνθεί στη διοίκηση της Cosco και της ΣΕΠ Α.Ε., ζητώντας τη συμμόρφωση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Στις 20 Οκτωβρίου το Συμβούλιο απευθύνθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση, με επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, και Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδη. Στο κείμενο που υπογράφεται από τον συντονιστή του IDC για τις χώρες της ευρωζώνης, Π. Σο, αναφέρονται όλες οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την Cosco. Ούτε σε αυτή την επιστολή υπήρξε απάντηση.

Το Συμβούλιο ενημέρωσε για τη «μικρή Κίνα του Πειραιά» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει εξηγήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα το Συμβούλιο, που έχει παρουσία σε 100 ευρωπαϊκά λιμάνια, με επιστολή προς όλες τις αντιπροσωπείες του, στις 11 Νοεμβρίου, προαναγγέλλει συντονισμένη δράση κατά της Cosco, με μπλοκάρισμα των φορτηγών και των κοντέινερ της εταιρείας.




Στη συνέχεια ακολουθεί το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη από την Κυριακάτικη Καθημερινή (21/11)


Μακροχρόνιες άδειες αντί απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 5.000 εργαζομένους της Ελλάδας, με στόχο να επεκταθεί και στο εξωτερικό
Tης Χριστινας Kοψινη

Την απαλλαγή του προσωπικού από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας, έως και για τρία χρόνια, προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Ο στόχος είναι να αποδεσμευθεί από το πλεονάζον προσωπικό χωρίς να χρεωθεί απολύσεις, αλλά και χωρίς να προκληθεί πανικός και ανασφάλεια σε εργαζόμενους. Το πρόγραμμα κοινοποιήθηκε ήδη στο προσωπικό της τράπεζας. Προσαρμόζοντας τη λογική των προγραμμάτων μακροχρόνιας άδειας για εκπαιδευτικούς λόγους, τα γνωστά «sabbatical», στις ανάγκες μείωσης του προσωπικού ενόψει των επικείμενων συγχωνεύσεων που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, η Πειραιώς βρήκε τρόπο να υπερβεί τις απαγορεύσεις προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που εισήγαγε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος και να διαμορφώσει ένα πεδίο συναίνεσης με την ΟΤΟΕ και τα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία.

Πού απευθύνεται

Το πρόγραμμα αρχικώς απευθύνεται στους 5.000 εργαζόμενους της Ελλάδας, και στη συνέχεια στοχεύει να επεκταθεί και στο προσωπικό (8.000) του εξωτερικού. Κάθε εργαζόμενος της τράπεζας και των θυγατρικών της θα μπορεί να επιλέξει μακροχρόνια άδεια από ένα έως τρία έτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην εταιρεία. Προηγουμένως θα έχει συμφωνηθεί η εξασφάλιση της επιστροφής του μετά το τέλος της άδειας, στην ίδια θέση που κατείχε κατά τον χρόνο έναρξης του προγράμματος ή «σε θέση ισοδύναμη αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές στην τράπεζα», όπως αναφέρει η εσωτερική ενημέρωση προς το προσωπικό την Παρασκευή.

Η επιλογή του προγράμματος είναι προαιρετική και προβλέπει πως το πρώτο και το δεύτερο έτος της άδειας θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μεικτών αποδοχών του εργαζομένου και το τρίτο έτος το 50% αυτών. Οι καταβολές των μισθών καθώς και των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν θα γίνονται σε μηνιαία βάση μέσω του λογαριασμού μισθοδοσίας που έχουν ήδη οι εργαζόμενοι της τράπεζας.

Καταβολή εισφορών

Κατά τη διάρκεια παραμονής του μισθωτού σε καθεστώς άδειας θα συνεχίζεται η καταβολή των εισφορών του στο Ταμείο Υγείας, αλλά και η συμμετοχή του σε ήδη υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα. Επίσης, σε περίπτωση συμπλήρωσης του χρόνου συνταξιοδότησης μισθωτού που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα ληφθούν ως βάση οι αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα. Εάν ο εργαζόμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα έχει δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα, θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του με το ύψος της νέας καταβολής προσαρμοσμένο στη μείωση του μισθού. Οι υπάλληλοι έχουν περιθώριο να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ήδη από τις πρώτες ώρες κοινοποίησης του προγράμματος εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το προσωπικό των τραπεζών που ζει εκ των έσω την ύφεση και την κρίση της αγοράς, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία για τη διαμόρφωση νέων εταιρικών σχημάτων δεν μπορεί να αφήσει άθικτες τις 63.000 θέσεις εργασίας που προσφέρει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, στηριζόμενο στη δυναμική μιας εποχής που πέρασε. Εάν, επί παραδείγματι, τελεσφορήσουν τα σενάρια περί συνεργασίας Μarfin - Πειραιώς, το νέο σχήμα που θα διαθέτει ίσως αντικριστά καταστήματα στις ίδιες... πλατείες, μόνο στην Ελλάδα θα βρεθεί με προσωπικό που θα ξεπερνά τους 13.000 εργαζόμενους.

Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα μιας ελεγχόμενης μείωσης του προσωπικού, που βρίσκεται κοντά, 1 έως 3 έτη, στο όριο της συνταξιοδότησης χωρίς δραματικές ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής των εργαζομένων, αλλά ούτε και στις ταμειακές ροές των ασφαλιστικών φορέων.

Πάντως, η Πειραιώς προβλέπει ότι ευρεία χρήση του προγράμματος θα γίνει και από νέους, κυρίως γυναίκες που επιθυμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, ή σκοπεύουν να κάνουν μετεκπαίδευση ή να αναδιατάξουν τη ζωή τους σε αυτήν την κρίσιμη τριετία. Επιπλέον μια τέτοια λύση φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως και τη διοίκηση της Μarfin, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει στους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι δεν θέλει να κάνει απολύσεις.

Τα συνδικάτα

Ομως, πώς θα αντιμετωπίσουν η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα του κλάδου αυτήν την έμμεση πλην σαφή προτροπή αποχώρησης του προσωπικού μέσης ηλικίας που σήμερα νιώθει εργασιακά εγκλωβισμένο; Ποια στάση θα κρατήσει για ένα νέο εργαλείο αναδιάρθρωσης του προσωπικού που μπορεί να «βάλει ιδέες» όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις ΔΕΚΟ; Ενδεχομένως, το Sabbatical της Πειραιώς θα γίνει δεκτό από τα συνδικάτα με ανακούφιση, διότι τα ξεμπλοκάρει από το αδιέξοδο της κλαδικής σύμβασης. Μην ξεχνάμε ότι η ΟΤΟΕ είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμη και μηδενική κλαδική σύμβαση εάν δεσμευτούν οι τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις εντός της τριετίας. Στη δέσμευση αυτή μόνο η Εθνική έχει απαντήσει «κατ’ αρχήν» θετικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στελέχους της που συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αλλοι όμιλοι έχουν χαρακτηρίσει «αρνητικό σήμα» προς τις αγορές την προσχώρηση σε αυτή τη λογική. Ολα όμως είναι ανοιχτά και το παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει σε άλλες βάσεις. Ισως και να είναι μια ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη κλαδική συμφωνία για θέματα απασχόλησης... ελλείψει πολιτικών απασχόλησης.

Ολα θα κριθούν από τη συμμετοχή

Η εξοικονόμηση του εργασιακού κόστους από την εκπόνηση του τρίτου προγράμματος στην Πειραιώς θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων. Πάντως, το αποτέλεσμα για την τράπεζα είναι μάλλον ευνοϊκότερο από αυτό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Προγράμματα που καταργήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, αλλά μπορούν να επανέλθουν υπό προϋποθέσεις και κατόπιν ειδικής μελέτης της εθνικής αναλογιστικής αρχής. Η πίεση για μείωση προσωπικού στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα ανασκευάσουν προοπτικά αρκετές από τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου.
"

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποφάσεις συνάντησης της Πρωτοβουλίας Κέρκυρας 10/11/2010

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων Κέρκυρας ενάντια στα νέα μέτρα συναντήθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και αποφάσισε:

1. Τη συγκροτημένη μας συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου με πανό και ντουντούκα. Τη δημιουργία και διακίνηση μικρής αφίσας και το μοίρασμα προκήρυξης ενάντια στο μνημόνιο και τα νέα μέτρα.

2. Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας θα γίνει την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 20.00

Αφίσα της Πρωτοβουλίας Κέρκυρας για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνίου



Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠΥΟ!


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ!

Σε στάση εργασίας και κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) στην Καλλιθέα έχουν προχωρήσει από τις 06:30 σήμερα Τετάρτη (03/11) οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους, με πρωταγωνιστές τους συμβασιούχους εργαζόμενους!

Το βασικότερο αίτημα των εργαζομένων αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εκατοντάδων συμβασιούχων, οι οποίοι δουλεύουν για 3-4 χρόνια και κινδυνεύουν από τη μεθεπόμενη Παρασκευή να μείνουν στο δρόμο, μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασης τους. Κι' αυτό μάλιστα, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν μια κρίσιμη, άκρως αναγκαία και εξειδικευμένη εργασία!

Ακόμα χειρότερα αυτοί οι συμβασιούχοι αμείβονται με βάση τον αριθμό των ημερήσιων 'δακτυλισμών' που κάνουν, με κάτω από €600 και κατά πρωτοφανή τρόπο δουλεύουν χωρίς ασφάλιση!

Άμεση διεκδίκηση των συμβασιούχων εργαζομένων, στους οποίους συμπαραστέκονται ολόθερμα και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, είναι να δεσμευτεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, θα ανακαλέσει αυτές που έγιναν και θα κατοχυρώσει τη σταθερή συνέχιση της εργασίας για όλους τους συμβασιούχους!

"

ΑΤΛΑΝΤΙΚ: 3 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 3.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ!

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ!

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 1η ΤΟΥ ΜΗΝΑ!

Κάθε επιχείρηση που προετοιμάζεται να πτωχεύσει, δεν έχει ποτέ ως πρώτα και κυρίως βέβαια θύματα τους υπευθύνους της πτώχευσής της, δηλαδή την εργοδοσία. Αντίθετα, πρώτα θύματα τέτοιων καταστάσεων είναι πάντα και πρώτα από όλους οι εργαζόμενοι. Σε αυτόν τον κανόνα η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Ατλάντικ», η οποία εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση!
"

ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ


altΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΡΑΤΟΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ- ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟΣ

ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ



Όλα τα οικονομικά ,κοινωνικά και εργασιακά εγκλήματα έχουν αρχή και τέλος το κράτος!Η σύμβαση των 640 ευρώ μικτά μηνιαίως που υπογράφηκε πρόσφατα από την εταιρεία φύλαξης G4S και η οποία σπάει τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των 740 ευρώ (μικτά),έχει ως ‘’αφανείς’’ πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και το δημόσιο.