Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοβουλίες

Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

Η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών συνεχίζοντας τη δράση της ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που επιβάλλονται με το σιγοντάρισμα ΝΔ και ΛΑΟΣ και με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, συμμετείχε στην παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην πλατεία Αμπελοκήπων και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του δήμου, δίνοντας ένα ζωντανό παρόν με την αγωνιστικότητά της και τα συνθήματά της. Ακόμη πραγματοποίησε και δικιά της παρέμβαση στο πλαίσιο σειράς παρεμβάσεων, που έχει προγραμματίσει για το μήνα Ιούνιο στις δυτικές συνοικίες. 
Η Πρωτοβουλία παράλληλα πραγματοποίησε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της και προγραμμάτισε παρεμβάσεις σε Νεάπολη, Συκιές, Πολίχνη, Εύοσμο και σε μεγάλο πολυκατάστημα της περιοχής. Ακόμη μέλη της Πρωτοβουλίας θα έρθουν σ’ επαφή με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, θα επισκεφτούν δημοτικά εργοτάξια και πολιτιστικά και πολιτικά στέκια της περιοχής. Ολη αυτή η κίνηση για το μήνα Ιούνιο θα καταλήξει σε Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στην πλατεία ρολογιού στη Νεάπολη στις 30 Ιουνίου στις 7 μ.μ.. Μετά τη Λαϊκή Συνέλευση θ’ ακολουθήσει γλέντι, με τοπική λαϊκή ορχήστρα, στα πλαίσια της αλληλογνωριμίας και της σύσφιξης σχέσεων με τους κατοίκους της περιοχής.  
Η Πρωτοβουλία καλεί τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους, τους μετανάστες, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής κι όλους όσους βλέπουν τις ζωές μας να βουλιάζουν κάθε μέρα περισσότερο στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια να πλαισιώσουν τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας και να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητές της και να συμβάλουν ώστε το σμίξιμό μας στη Λαϊκή Συνέλευση της 30ης Ιουνίου, να γίνει το έναυσμα για την κοινή μας δράση, την αλληλεγγύη και την αντίσταση.

Βόλος: Από τη δράση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους της Μαγνησίας δυσκολεύει από μήνα σε μήνα, δικαιώνοντας τις προβλέψεις της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων ότι όσο δεν αντιστεκόμαστε, θα βρισκόμαστε σε χειρότερες συνθήκες. Οι απολύσεις, η «στάση πληρωμών», οι υποχρεωτικές άδειες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, χώρια η τεράστια ανεργία στην οικοδομή.
Ολα αυτά έχουν υποχρεώσει το ΕΚΒ, αλλά και την τοπική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη, παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα αδράνησαν και ουσιαστικά σαμποτάραν κάθε κινηματική διαδικασία.
Αντίθετα, η Πρωτοβουλία κινήθηκε με μοίρασμα προκηρύξεων σε χώρους δουλειάς, σε παρεμβάσεις σε γειτονιές όπως η Χιλιαδού, αλλά και σε εκδηλώσεις σε χώρους όπου συγκεντρώνονται εργαζόμενοι, άνεργοι και μετανάστες. Μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/6 στο «Οξυγόνο», όπου έγινε εκτενής συζήτηση με πολίτες και εργαζόμενους.
Τέλος η Πρωτοβουλία συνεδριάζει αρκετά τακτικά, πλουτίζοντας τα θέματα που θίγονται, όσο και τους τρόπους παρέμβασης.

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στα μέτρα: «Η ελπίδα του λαού στην οργάνωση της πάλης του».

Αγιοι Ανάργυροι
Την Τέταρτη 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοκκινοπούλου στους Αγ. Αναργύρους η ανοιχτή συζήτηση της πρωτοβουλίας ενάντια στα μέτρα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, πολύ μακριά βέβαια από τις ανάγκες της περιόδου.
Να θυμίσουμε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη δράση της τον περασμένο Μάρτη με την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Είχε σημαντική προπαγανδιστική δράση κατά το προηγούμενο διάστημα, συμβάλλοντας -στα μέτρα των δυνατοτήτων της- στη μαζικοποίηση των απεργιών του Μάρτη και του Μάη.
Στη συγκεκριμένη ανοιχτή συζήτηση τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
α. Σχέδιο Καλλικράτης και οι επιπτώσεις του στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα το λαό (στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τη συνένωση των δήμων Καματερού και Αγίων Αναργύρων).
β. Η επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για την καλύτερη δυνατή συνέχιση της δράσης της πρωτοβουλίας. Μπορούμε να σημειώσουμε τις παρακάτω προτάσεις:
- Συνέχιση των ανοιχτών συζητήσεων της πρωτοβουλίας και σε άλλες γειτονιές του δήμου.
- Μόνιμη ανοιχτή συνεδρίαση της πρωτοβουλίας.
- Προσπάθεια συντονισμού της πρωτοβουλίας με άλλες παρόμοιες στην Αθήνα για συνδιοργάνωση δράσεων.
- Προσπάθεια μέσω της κοινής δράσης με άλλες πρωτοβουλίες στη χώρα της οργάνωσης ευρωπαϊκής συνάντησης με παρόμοιες πρωτοβουλίες από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η συνέχιση της δράσης καθώς και το πλάτεμα της πρωτοβουλίας είναι αναγκαία. Να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της μακράς προσπάθειας ανασυγκρότησης των αναγκαίων λαϊκών οργάνων πάλης. Η ανασυγκρότηση του εργατικού–λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, αλλά θα γίνει μαζί με το λαό και από το λαό.
Αν οι αριστερές επαναστατικές οργανώσεις θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη επαναστατικού κινήματος πρέπει να θέσουν τη δράση τους στην υπηρεσία της λαϊκής αυτοοργάνωσης και όχι την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης του λαού στην υπηρεσία μικροκομματικών ή εκλογικίστικων παιχνιδιών.
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ
ΣΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ προχωρά σε ένα διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα. Παρά τη λαϊκή οργή και τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων επιμένει στην υλοποίηση της αντιδραστικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και τους τραπεζίτες.
Σε αυτές τις συνθήκες το σχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς ένα ακόμη αντεργατικό πλήγμα. Πρόκειται για ένα «νόμο - εφιάλτη» σε μία «κοινωνία - εφιάλτη». Δεν επιδεινώνει απλώς τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις, αλλά ανατρέπει εκ βάθρων τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος, με τη μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα και τελικά στην ατομική ιδιωτική ασφάλιση. Με δουλειά μέχρι θανάτου για συντάξεις – επιδόματα κηδείας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων η σύνταξη και η ασφαλιστική προστασία, γίνονται «απαγορευμένος καρπός».
Παράλληλα τερατώδεις είναι οι αλλαγές που προωθούνται με το Προεδρικό Διάταγμα Λοβέρδου για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Το συγκεκριμένο ΠΔ:
α) Θεσμοθετεί την αμοιβή κάτω από την ΕΓΣΕΕ για όλους τους εργαζομένους κάτω των 25. Αντιμετωπίζει τη νεολαία σαν "χαμένη γενιά" και αναλώσιμο υλικό.
β) Καταργεί στην ουσία την δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού καταργεί την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην Διαιτησία. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου ΠΔ δείχνει ήδη τις συνέπειές της, καθώς είναι στον αέρα ΟΛΕΣ οι συμβάσεις ακόμη και η ΕΓΣΣΕ. Πρόκειται για τεράστιο, ιστορικό πισωγύρισμα.
γ) Επιτρέπει τρομαχτική αύξηση των απολύσεων, δεδομένου και του αριθμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα συντρίβει-κλέβει τις αποζημιώσεις, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν απλώς κάνοντας χρήση μιας σύντομης προειδοποίησης να πληρώνουν αποζημιώσεις κατά 50% μικρότερες.
δ) Νομοθετεί και ενισχύει την μαύρη παιδική εργασία μέσα από ετήσιες "συμβάσεις μαθητείας" με το 70% της ΕΓΣΣΕ!!
Κατάργηση των ΣΣΕ, απελευθέρωση των απολύσεων, σκλαβιά για την νεολαία, επιστροφή στην φτηνή παιδική εργασία. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Η επιβολή της χούντας των "αγορών" και της εκμετάλλευσης είναι η ουσία του περιβόητου Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό εφιάλτη οι εργαζόμενοι οφείλουμε να απαντήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στην κλιμάκωση της επίθεσης. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε ψευδαισθήσεων ούτε αναμονής.  Τα μέτρα πρέπει να ανατραπούν. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η δυναμική των εργαζόμενων πρέπει να ξεπεράσει, κάθε κωλυσιεργία ή στάση αναμονής όπως εκφράστηκε από την συνδικαλιστική αριστοκρατία με την άρνηση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) να προκηρύξουν απεργία στις 23/6 ημερομηνία που διέρρευσε ότι τα μέτρα κατατίθενται στη βουλή.

Ο αγώνας για να μην περάσουν οι δραματικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό τερατούργημα Λοβέρδου είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε, ΤΟ ΔΝΤ, ΤΗΝ ΟΝΕ, ΤΟ ΕΥΡΩ -ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ- ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ- ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 45% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ- ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΗ  ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΣΤΙΣ 9:00 π.μ
Επιδιώκουμε κοινή πορεία όλων των συγκεντρώσεων
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Εργαζομένων Πρέβεζας
Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε τη δράση της στην Ηγουμενίτσα πριν τεσσεράμισι χρόνια περίπου. Η αναγκαιότητα κοινής δράσης πάνω στα λαϊκά και εργατικά προβλήματα που γεννά η επίθεση του συστήματος οδήγησε στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας, όχι μόνο από συντρόφους και συναγωνιστές οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων (ΚΚΕ(μ-λ), ΝΑΡ, Μ-Λ ΚΚΕ), αλλά και από ανένταχτους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που ήθελαν η Πρωτοβουλία αυτή να λειτουργήσει ως πόλος συσπείρωσης ενός ευρύτερου δυναμικού σε αγωνιστική κατεύθυνση. Από διάφορους εργασιακούς χώρους προέρχονται και οι συναγωνιστές που την πλαισιώνουν: οικοδόμοι, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι. Στα πλαίσια της λειτουργίας της, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο που συμμετέχει να κουβεντιάσει τα κοινά του προβλήματα και να αναζητήσει τρόπους αγωνιστικής έκφρασης και διεκδίκησης. Να στηριχτεί πολιτικά και ιδεολογικά και να οργανωθεί απέναντι στο σύστημα και στη διάλυση των σωματείων που επιδιώκουν οι εργατοπατέρες. Να αντιπαρατεθεί με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και να εμβαθύνει την πολιτική του σκέψη με γνώμονα πάντα την προβολή των κοινών θέσεων και απόψεων και με αρχή την ισοτιμία και ομοφωνία. Η Πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επεδίωκε και επιδιώκει να συμβάλλει στην μεγαλύτερη μαζικότητα των εργατικών συγκεντρώσεων γι’ αυτό και απευθύνεται τόσο στο Εργατικό Κέντρο, όσο και σε Πρωτοβάθμια σωματεία του νομού για την οργάνωση συλλαλητηρίων και εκδηλώσεων. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται κατορθωτό.  Στις λίγες φορές που έγινε αυτό εφικτό μετά από πολλή προσπάθεια της Πρωτοβουλίας, η συμμετοχή των φορέων αυτών ήταν δια αντιπροσώπου! Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και μ’ αυτές τις δυσκολίες η Πρωτοβουλία όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά συνεχίζει, έστω και μόνη της, πιο αποφασιστικά κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου και ειδικά της νεολαίας και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την πόλη.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ
ΜΕΤΡΩΝ Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Καμινιώτες, Καμινιώτισσες
Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη από κάθε άποψη επίθεση που δεν μοιάζει με τις προηγούμενες.
Μια καλά σχεδιασμένη επίθεση από Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ., την Κυβέρνηση αλλά και με την ουσιαστική στήριξη του συνόλου των δυνάμεων του δικομματισμού που χτυπά και στοχεύει να σαρώσει καταχτήσεις ενάμιση αιώνα.
Δυναμιτίζουν το παρόν.
Μας θέλουν έρμαια στις ορέξεις της εργοδοσίας. Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και προωθούν την ατομική διαπραγμάτευση. Καταργούν τον κατώτερο μισθό και μεροκάματο, και επιβάλλουν την επισφαλή και ανασφάλιστη εργασία. Κλείνουν τα μικρομάγαζα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων. Φουντώνει η ανεργία και η αιώνια λιτότητα στην οποία βουλιάζει πάντα μόνο ο λαός και όχι οι ξένοι και εγχώριοι προύχοντες του τόπου.
Ξεπουλιέται ο κοινωνικός πλούτος και κατεδαφίζεται ό,τι έχει απομείνει από τις καταχτήσεις του κράτους πρόνοιας. Ταυτόχρονα δαπανούνται υπέρογκα ποσά για να θωρακιστεί το κράτος καταστολής απέναντι στον «εχθρό» λαό.
Υποθηκεύουν το Μέλλον μας.
Όλοι αυτοί  που υλοποιούν αλλά και εκείνοι που αποδέχονται το κατάπτυστο Μνημόνιο, ουσιαστικά παραδίδουν τις τύχες του λαού και τις χώρας στα αρπαχτικά του Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. και σε ισχυρούς  Επιχειρηματικούς Ομίλους. 
          Αυτοί που με το αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα καταργούν το καθολικό δικαίωμα σε κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, συνταξιοδότηση. Θέλουν να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους. Να ζούμε για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε.
Δεν μπορούμε να μένουμε πλέον απαθείς. Δεν τους χρωστάμε μας χρωστάνε.
Όσο μένουμε αμέτοχοι και αποφασίζουν άλλοι για τις τύχες μας τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Αν δεν τους σταματήσουμε εμείς τότε ποιος θα το κάνει; Αν όχι τώρα τότε πότε;
Υπάρχει κι άλλος δρόμος.
Τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια μας έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Πραγματικά όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Η ανοιχτή επιτροπή αγώνα που έχουμε πρόθεση να συγκροτήσουμε  στοχεύει στην συμμετοχή των κατοίκων της γειτονιάς μας με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, με στόχο τον συντονισμό και την κοινή δράση με τον υπόλοιπο λαό που δίκαια αγωνιά και εξεγείρεται.
         ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
         ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
         ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
         Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
         Ο ΘΥΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΡΑΣΗ
Βόλος: Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων
Η συγκρότηση της Πρωτοβουλίας στο Βόλο, το Δεκέμβρη του 2009, ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων κοινών παρεμβάσεων σε εργασιακούς χώρους όπως οι καθαρίστριες σε εργολάβους και οι απλήρωτοι εργάτες στο εργοστάσιο του Κανάκη. Οι απολύσεις σε εργοστάσια του Βόλου ( Βιοσώλ, ΚΟΝΤΙ ) καθώς και η απόλυση του ταξικού αγωνιστή Αποστόλη Αβτζή έθεσε το καθήκον της δημιουργίας μιας Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τη στήριξη των εργατικών αγώνων για να μην μένει κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Βασικός στόχος και η ανάπτυξη της αντίστασης ενάντια στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεσκεπάζοντας και καταγγέλλοντας την πρακτική των εργατοπατέρων της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).
Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέλη εργατικών σχημάτων της ΕΡΓΑΣ, της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ενώ οι διαδικασίες της είναι ανοικτές σε κάθε εργαζόμενο.
Η κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτέλεσε κύριο ζήτημα στη δράση της Πρωτοβουλίας, που με αφίσες και προκηρύξεις σε εργασιακούς χώρους και στην πόλη κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες για να μην περάσουν τα μέτρα. Οι τρεις απολύσεις των αγωνιστών εργατών στη ΜΕΤΚΑ, τον Φλεβάρη, αποτέλεσαν ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έδωσε όλες τις δυνάμεις της και τις προσπάθειες για τη δημιουργία κινήματος συμπαράστασης με πορείες και με καθημερινή παρουσία έξω από το εργοστάσιο μαζί με τους απολυμένους. Η δράση της αυτή την έκανε ευρύτερα γνωστή στους εργαζόμενους της περιοχής και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη τους, στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη δεσμών με τους εργασιακούς χώρους.
Η λαίλαπα του μνημονίου κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ δημιούργησε νέες συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στη δημιουργία κινήματος αντίστασης και πάλης και η απεργία της 5 Μάη στο Βόλο ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην κατεύθυνση αυτή, με σημαντική συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, μαζί με άλλες δυνάμεις, στη διοργάνωση μιας πορείας χιλιάδων εργαζομένων που ξεπέρασε τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου.
Πέρα από την προπαγάνδιση και τη συμμετοχή στις απεργιακές πορείες, η Πρωτοβουλία αυτό το διάστημα έχει εντοπίσει τη δράση της σε παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους και λαϊκές γειτονιές θεωρώντας ότι η υπόθεση της πάλης πρέπει να αγκαλιάσει μεγάλα τμήματα του λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου